Saturday, September 18, 2021

Burgos - dag 16

Na onze avonturen in Duitse bierkroegen zijn we geloof ik een dag kwijt geraakt... Inmiddels Baskenland verlaten en een tussenstop in Burgos ingelast, op weg naar Portugal. Burgos is echt een plaatje... letterlijk! Wat een mooi stadje! Arny wilde hier graag naar toe omdat hij, als historie fanaat, 'fan' is van El Cid. In zijn jeugd had hij een film gezien over deze Spaanse ridder (met Charlton Heston en Sophia Loren) en onlangs twee seizoenen van een Spaanse serie, die een iets realistischer beeld schets van deze Spaanse held. Nou ja held, het was eigenlijk een soort van huurling die eerst voor Spaanse koningen vocht tegen andere koningen, vervolgens tegen de Moren en daarna zichzelf weer verkocht aan de Moren om de Spaanse koningen.... etc etc....

Hij komt dus uit Burgos en is hier begraven in de kathedraal. En die kathedraal, tja hoe moeten we het omschrijven.... is al om vertegenwoordigd in Burgos. Een van de grootste kerken ter wereld. In de 13e eeuw is de eerste steen gelegd en pas 300 jaar later was ie klaar, of toch niet, want ze hebben er de komende eeuwen steeds wat bijgebouwd! Een bezoekje kost je al snel 2 uur! Tientallen kappeletjes, kloostergangen, kelders, een prachtige tentoonstelling met allerlei religieuze kostbaarheden, boeken en natuurlijk de tombe van El Cid en zijn vrouw. En zijn historische reiskoffer... die je ook overal in miniatuurvorm kunt kopen in souvenir winkeltjes. De kerk is ook bekend voor de prachtige glas-in-lood ramen, en net op deze dag was er een heel vreemd licht. De zon stond hoog aan de hemel en was echt oogverblindend, en een diep blauwe lucht met mooie wolken! De straten waren dan ook helemaal vol met flanerende mensen, die tot diep in de nacht over de vele lanen en boulevards struinden. 

Moe en voldaan zijn we naar ons luxe hotel gelopen. Wat een ongekende verrassing dit Burgos! Het lijkt een beetje op Parijs, maar dan wat kleiner. En minder touristen!

Alvast excuses voor de vele foto's!

























No comments:

Post a Comment